De kat is naast de hond natuurlijk het meest bekende huisdier. Op deze pagina vind je 10 bijzonderheden over katten, die je wellicht nog niet kende.
Wetenschappelijke benaming ‘Felis catus’
En is eigenlijk gedomesticeerde kleine vleesetende zoogdier van de Felidea(katachtige) familie. Deze wordt ook wel huiskat genoemd om ze zo te kunnen onderscheiden van de wilde leden van de familie. Een kat kun je onderverdelen in een huiskat, een boerderijkat of een wilde kat. Het laatste bevat een omvangrijke groep dat menselijk contact vermijdt.
Katten zijn zeer gewaarde huisdieren vanwege hun gezelschap en hun vermogen om op ongedierte, zoals muizen te jagen. Anatomisch gezien kun je de katten vergelijken met andere katachtigen. Dit komt doordat ze flexibel zijn met snelle reflexen, scherpe tanden en intrekbare klauwen hebben. En hebben zoals hun soortgenoten goed nachtzicht en reukvermogen.
Er zijn maar liefst 60 kattenrassen
De officiële lijst met kattenrassen is hoofdzakelijk opgesteld uit huiskat rassen en binnenlandse soorten die gekruist zijn met wild hybriden. De lijst wordt gehanteerd door verschillende kattenregisters, dit kan zijn een kattenliefhebbers organisatie, kattenfokkers vereniging of een organisatie dat katten registreert voor tentoonstellingen om de foklijnen te volgen.
In een kattenregister worden de stambomen en andere bijzonderheden in opgeslagen. Deze soorten zijn niet altijd onze huisgenoten geweest. In het Oude Nabije Oosten rond 7500 voor Christus werden katten voor het eerst gedomesticeerd. Met als resultaat dat naar schatting 220 miljoen huiskatten een baasje hebben en 480 miljoen katten vrij rondzwerven over de hele wereld.
Lapjes- en Schildpadkatten zijn bijna altijd vrouwelijk
Deze twee rassoorten worden geboren met lapjes bont, waarvan de meerderheid vrouwelijk is. Slechts een op de drieduizend lapjeskatten zijn mannelijk. Het vrouwelijke geslacht heeft net als bij mensen X-chromosomen, terwijl het mannelijke geslacht beiden hebben, namelijk het X als wel het Y-chromosoom. Dus de mannetjes kunnen beide chromosomen doorgeven aan hun nakomelingen en de vrouwtjes kunnen alleen het X-chromosoom.
En het is juist het X-chromosoom die voor het grootste deel bepaald wat de vachtkleur wordt. Is het een mannetje dan ontvangt het alleen het X-chromosoom van zijn moeder. Is het een vrouwtje dan ontvangt het van zowel van vader en moeder het X-chromosoom. Een van deze twee X-chromosomen wordt in iedere cel gedeactiveerd. Dus eenvoudig gezegd kunnen vrouwtjes door het hebben van twee X-chromosomen twee verschillende kleuren en wit weergeven. En zo ontstaat de lapjeskat.
Een kat slaapt een gat in de dag
Als er één dier uit het dierenrijk kan slapen dan is het wel de huiskat. Gemiddeld brengen 16 tot 20 uur van de dag door met slapen en dit heeft niets met ouderdom te maken. Eentje die net geboren is, kan zelfs 24 uur lang slapen. Grappig om te weten is dat een kat van negen jaar, slechts maar 3 jaar wakker is geweest. Bij ons mensen is dat wel heel even wat anders. Het actiefste zijn ze rond de avondschemering en in de ochtend. De rest van de dag brengen ze het grootste deel slapend door.
Ze hebben een roofdier instinct en bezitten hierdoor een explosieve energie om hun prooi te achtervolgen. Dus met veel slaap bouwen ze een reserve aan energie op om te kunnen sprinten en achtervolgen. Hun slaap bestaat uit verschillende fasen. Het wegdutten duurt ongeveer 15 minuten. De diepe slaap ongeveer vijf minuten en ervaren daarin snelle hersenactiviteiten. Dit bij elkaar wisselt constant af en kan uren duren totdat de kat wakker wordt.
Weet je dat als ze slapen ook kunnen dromen?
De huiskat slaapt niet alleen het grootste deel van de dag, maar dromen ook tijdens hun slaap. Ze ervaren net als wij mensen een Remslaap, of Rapid Eye Movement-slaap. Dit is het moment waarin dromen kunnen voorkomen. Ze verschillen wat dat betreft niet veel van mensen, aangezien ze ook over dagelijkse dingen kunnen dromen.
Je kunt wel merken wanneer ze slapen en waarschijnlijk dromen. Terwijl ze slapen kunnen ze gaan trillen, klapperen en met hun pootjes bewegen. Wanneer je dit onder soepele en ontspannen omstandigheden ziet gebeuren, dan geeft dat aan dat ze dromen. Ze kunnen in uiterste gevallen ook slaapwandelen.
Dit komt eigenlijk alleen maar voor als ze een hersenbeschadiging hebben. Waar ze over dromen, zullen we waarschijnlijk nooit weten. Maar het zal wel in de trend zijn van speelgoed achtervolgen en over een goed gevulde voerbak.
Hoe oud wordt een kat?
Dit ligt aan een aantal omstandigheden. Heb je een raskat en hoe goed verzorg je het beestje? Gemiddeld kun je ervan uitgaan dat ze ongeveer 15 jaar oud kunnen worden. Maar er zijn uitzonderingen. Wie nog nooit gehoord heeft van de huiskat genaamd ‘Creme Puff’ zal deze naam nu niet meer vergeten.
Deze in 2005 overleden huiskat had een leeftijd van 38 jaar en drie dagen. Als je het de in Texas geboren Jake Perry vraagt wat het geheim is, krijg je wel een heel vreemd recept. De huiskat had namelijk een dieet van droog kattenvoer aangevuld met broccoli, eieren, kalkoen, spek en koffie ‒ met een pipetje rode wijn.
En als je denk dit dieet slaat nergens op, bedenk dan wel dat Perry zijn vorige huiskat ook recordhouder was. Namelijk de opa van Creme Puff, Rex Allen met maar liefst een leeftijd van 34 jaar en 2 maanden. Overigens moet je niet direct dit dieet uit gaan proberen, houdt het maar bij gewoon uitgebalanceerd kattenvoer.
Wanneer poezen spinnen zijn ze gelukkig
Als je poes heerlijk ligt te spinnen dan weet je als baas dat je ze goed verzorgt. Dit zijn een van die weinige geluiden waarmee een poes aangeeft een goed baasje te hebben. Maar dit is niet de enige reden waarom ze spinnen. Wij mensen nemen altijd maar aan dat ze het dan naar hun zin hebben.
Maar als ze hongerig, gewond of bang zijn kunnen ze namelijk ook gaan spinnen. Spinnen werkt voor hun zelf kalmerend. Ze brengen zich hiermee in een rustgevend stadium om stressvolle situaties de baas te worden. Net als wij mensen even diep ademhalen en dan vervolgens even lekker uitblazen om te ontspannen.
Help mijn huiskat is krols
Wanneer poezen niet gesteriliseerd zijn zullen ze krols worden. Dit houdt in dat ze om de 3 á 4 weken klaar zijn om te gaan paren. Dit gaat gepaard met gehuil, krijsen en kronkelen om mannetjes aan te trekken. Dit duurt altijd maar even, maar kan ontzettend hinderlijk zijn voor het baasje. Het krols worden is een natuurlijk iets, maar is het teveel voor je zoek dan een langetermijnoplossing.
Wil je haar niet laten steriliseren, probeer haar dan te kalmeren. Rond eind februari en de nazomer is voor hun normaal het paarseizoen. Probeer haar te isoleren van mannetjes, anders zit je in een mum van tijd met jongen. Ze zullen namelijk van alles proberen om te kunnen ontsnappen. Je zou kattenkruid kunnen proberen om ze te kalmeren.
Niet iedere poes reageert hierop hetzelfde. Sommigen kunnen best agressief worden. Maar als het goed aanslaat bedenk dan wel dat het maar een tijdelijke oplossing is. Het levert je waarschijnlijk maar twee uurtjes rust op.
Geef je huiskat geen rauwe vis
Wanneer je een poes of een kater hebt is het niet verstandig om hem rauwe vis te geven. Ofschoon tekenfilms je het tegenovergestelde doen willen geloven, wordt het nadrukkelijk afgeraden. Ze kunnen voedselvergiftiging oplopen doordat ongekookte vis schadelijke bacteriën kunnen bevatten. Ook zit er in rauwe vis een enzym dat vitamine B1(thiamine) afbreekt. Dit kan leiden tot neurologische gebreken bij je viervoetige vriend.
Een kater zweet niet via zijn vacht
Is het je nooit opgemerkt dat je huiskat nooit via zijn dikke vacht zweet als het warm is? Omdat het geëvolueerde woestijndieren zijn en daardoor anders met warmte zijn gaan omgaan. De zweetklieren bevinden zich in hun pootjes. Hierdoor vind je in de warmere zomermaanden kleine natte afdrukjes van hun pootjes op de vloer wanneer ze zweten.
Doordat ze, maar over een klein oppervlak kunnen zweten gebruiken ze ook andere manier om af te koelen. Dit is waarom je ze dan veel zult zien hijgen en zichzelf overdreven schoonlikken.