Als je van honden en puppy’s houdt, breng je waarschijnlijk zoveel mogelijk tijd met hen door, en vindt je het ongetwijfeld leuk om meer te lezen over alles wat met deze fantastische dieren te maken heeft. Wat je kennisniveau ook is, op deze pagina vind je interessante informatie die je misschien nog niet wist over de beste vriend van de mens.
Liefdevolle wezens
De hond is uitgeroepen tot de beste vriend van de mens – en dat is niet zonder reden. Deze dieren zijn een van de meest liefdevolle wezens op aarde. In de loop van de millennia werden ze gedomesticeerd door in de buurt van menselijke nederzettingen te gaan wonen. Waarschijnlijk zijn deze dieren tegelijk met de eerste mensen naar Nederland gekomen.
De hond heeft veel rollen in het menselijk leven. Naast het werken als huisdier en metgezel, worden ze ook veel gebruikt in een groot aantal verschillende banen, als helpers en als hobbyvrienden. Om deze reden is het geen wonder dat de hond het populairste huisdier van Nederland is. Er zijn er ongeveer 2 miljoen van in Nederland. waarvan ongeveer 70-75 procent geregistreerde rashonden zijn.
De geschiedenis van de hond – canis lupus familiaris
Deze zoogdieren zijn al duizenden jaren een bijzonder en belangrijk onderdeel van het menselijk leven. Het is een oud verhaal. Je zou kunnen zeggen dat zolang er beschaving is, er gegevens zijn over mensen en de viervoeters. De eerste skeletten van gedomesticeerde hondensoorten uit Europa zijn ongeveer 15.000 jaar oud, maar aangezien domesticatie een langdurig proces is, gaat de ‘samenwerking’ tussen wolf en mens waarschijnlijk nog verder terug.
Het is nog steeds onzeker wanneer de hond werd getemd en deel ging uitmaken van het menselijk huishouden. In ieder geval heeft het proces zich waarschijnlijk gedurende duizenden jaren langzaam voltrokken, waarbij wilde wolven in de buurt van menselijke nederzettingen verbleven en menselijke resten aten en langzaam steeds dichter bij de mens kwamen. Ook werden ze aanhaliger en als jachthonden ingezet. Op deze manier werden deze dieren generatie na generatie tammer en werden ze gedomesticeerd. Ook veranderde de uiterlijke kenmerken. Alle gedomesticeerde soorten hebben een kleinere schedel, kleinere tanden en een kortere snuit dan wolven. Ook veranderde het gedrag van de hond.
De algemene naam voor de gedomesticeerde hond is ‘Canis familiaris ‘, iets in de betekenis van hondenfamilie. De hond wordt algemeen beschouwd als het ‘eerste’ gedomesticeerde dier.
Verschillen in het gedrag tussen de honden en de wolf
De hond is geëvolueerd van een kuddedier dat op groot wild kon jagen tot een solistisch dier dat op zoek ging naar zijn voedsel en samen handelde met een mens. Er veranderde enkele belangrijke eigenschappen aan de wilde dieren die hen uiteindelijk succesvol hebben gemaakt als menselijke metgezellen. In vergelijking met wolven is de socialisatieperiode van deze viervoeters lang, bij wolven puppy’s eindigt deze op de leeftijd van een paar weken. De socialisatieperiode van de hond duurt minstens 10-12 weken, en de hond is ook aangeboren gedomesticeerd. Als je een wolf puppy mee naar huis zou nemen en hem vanaf de geboorte zou temmen, zou hij nog steeds minder gedomesticeerd worden dan een puppy van de hond, en zouden zijn nakomelingen vanaf het begin opnieuw moeten worden getemd.
De hersenen van de hond zijn niet langer hetzelfde als de hersenen van wolven: de wolf is uitstekend in het oplossen van problemen, terwijl de hond veel geavanceerder is in het werken met mensen. Honden zijn beter opgeleid, hun gedrag is gemakkelijk aan te passen en ze passen zich ook als volwassenen goed aan nieuwe omgevingen aan.
De hond vandaag de dag
De hond (Canis Lupus Familiaris) wordt al duizenden jaren gebruikt als waak-, jacht- en hulphond. Bij dat laatste moet je denken aan een hulphond als oorlogshond, trekhond, schapen- en veedrijvers, politiehond, drugshond, blinde geleidehond, leeshond, en als hulp op andere praktische gebieden.
Tegenwoordig wordt de hond ook door veel mensen als huisdier gehouden en is hij over het algemeen zeer nauw verbonden met mensen. Men heeft gezien dat een hond zijn leven heeft opgeofferd om een mens te redden.
400 hondenrassen
Tegenwoordig zijn er honden over de hele wereld waar mensen zijn en zijn er meer dan 400 hondenrassen om uit te kiezen. De meeste mensen weten dat je een kleine, middelgrote of grote hond kunt krijgen. Het classificeren van een hondenras kan echter een moeilijke taak zijn. Zowel de fysieke kenmerken, het temperament als het toepassingsgebied hebben iets te zeggen.
In de oudheid had je niet zoveel hondenrassen. De hondenfokkerij zoals we die nu kennen, begon pas in het midden van de vorige eeuw, maar in sommige gevallen is er waarschijnlijk controle over de fokkerij geweest. Dit gold vooral voor hondenrassen met bijzondere eigenschappen, bijvoorbeeld bijzonder sterke of grote honden.
Wat is een hondenras?
Duitse herder, golden retriever, dobermann. Veel van de meest populaire hondenrassen zijn niet van nature ontstaan, maar hebben een helpende hand gekregen. Intensief fokwerk heeft in de loop van de tijd geresulteerd in hondenrassen die gespecialiseerd zijn in jacht, waken of het geven van hulp.
Een hondenras is een groep honden met hetzelfde uiterlijk of vergelijkbare kenmerken. Een ras ontstaat wanneer men een groep individuen isoleert van de andere leden van dezelfde soort en ze fokt.
De term hondenras is ongeveer 200 jaar geleden ontstaan. Dieren met een uniform uiterlijk werden in de 19e eeuw verzameld in nationale registers en kregen hun eigen ras naam. Oprichting van kennelclubs , stamboomboekhouding , tentoonstellingen en proeven legden de basis voor de fokkerij. De meeste “hondenrassen” waren lokale en uniforme hondentypes, en door bewust te fokken ontstond er een ras. Veel rassen werden zo voor uitsterven behoed, zoals boksers uit München , Ierse setters uit Ierland en golden retrievers uit Engeland , rassen die nu wereldwijd grote hondenrassen zijn geworden.
Waarvoor ‘gebruikt’ de mens verschillende hondenrassen
Kleine hondenrassen
De kleine hondenrassen hebben altijd deel uitgemaakt van het menselijk leven, zelfs met een grote verscheidenheid aan soorten, bruikbaarheid en temperamenten. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, kunnen kleine honden verschillende belangrijke activiteiten samen met mensen uitvoeren. Sommige van deze rassen zijn bijvoorbeeld gespecialiseerd in het jagen op holen. De hond is verantwoordelijk voor het blootleggen van verborgen prooien, een perfecte activiteit voor zijn kleine formaat. De terriërs behoren bijvoorbeeld tot deze kleine soort. Om deze reden zijn het meestal dieren die meer beweging nodig hebben dan andere honden, aangezien ze ontwikkeld zijn voor constante activiteit of intensieve training. Ook kunnen deze kleine viervoeters onder de noemer waakhonden fungeren, zoals de Dwergpinscher , Chihuahua en Tibetaanse Terriër. De Cardigan Corgi en Pembroke Corgi zijn geweldig voor het hoeden van kuddes. Ze fungeren ook prima als gezelschapshonden. Ze zijn volgzaam en erg gehecht aan hun baasjes, die graag aanwezig zijn bij alle activiteiten van het gezin.
Middelgrote hondenrassen
De middelgrote soorten variëren sterk in temperament, fysieke functie en type. Er is zeker een middelgroot ras dat ideaal is voor jou. Net als kleine en grote varianten, zijn middelgrote rassen in de loop van de tijd ontwikkeld om de meest uiteenlopende soorten activiteiten met mensen uit te voeren. Spaniels zijn ongetwijfeld het populairst onder deze categorie, zoals de Engelse Cocker Spaniel en de Amerikaanse Cocker Spaniel. Ze fungeren goed als jachthonden, getraind om de prooi te redden. Andere zeer populaire middelgrote honden zijn Chow Chow en Shar Pei,, dit zijn uitstekend waakhonden.
Grote hondenrassen
De meeste soorten zijn gefokt om de mens bij verschillende taken te helpen. Vandaag de dag helpen ze bijvoorbeeld nog steeds om de mens te helpen bij de jacht, zoals de Labrador Retriever , Golden Retriever , Pointer en Weimaraner .
De Dalmatiër en de Bloedhond, worden gebruikt als perfecte speurhonden, met een zeer scherp reukvermogen, in staat om prooien te volgen in omgevingen die de mens nooit zou kunnen bereiken. De Duitse herder is een zeer goede waakhond, maar heeft tegenwoordig ook een uitstekende rol als speurhond bij de politie.
Overige hulphonden
Sommige hondenrassen hebben zulke specifieke vaardigheden verworven dat ze hooggekwalificeerd zijn geworden om de moderne mens te helpen. Onder zoveel kwaliteiten kunnen we enkele van de belangrijkste noemen, zoals;
- Blindengeleidehond
- ADL-hulphond
- Signaalhond
- Epilepsiehond
- Diabeteshulphond
- Psychische hulphond
- Therapiehond
- Reddingshonden
- Schoolhond/leeshond
Conclusie
De geschiedenis van de hond wordt nog steeds uitgebreid bestudeerd omdat er veel verschillende verhalen de ronde over doen. Er wordt echter wel veronderstelt dat de hond die wij kennen afstamt van de wolf. Mensen hebben deze wilde soorten getemd waardoor men ervan uit gaat dat dit heeft geresulteerd in de eerste hondensoort.
Ze werden jachtgezellen en tegenwoordig worden ze gebruikt voor de jacht, als waakhond en kunnen ze zelfs mensen helpen met een handicap en worden ze ingezet tijdens politiediensten om gemeenschappen veilig te houden. Een groot bewijs dat deze dieren echt de beste vriend van de mens zijn!