Tegenwoordig hebben veel mensen een cavia als huisdier. En vooral kinderen zijn dol op de beestjes. Ze zijn zeer aai- en knuffelbaar en hebben maar weinig verzorging nodig. Toch hebben we niet zoveel kennis over deze knaagdieren. Wist je bijvoorbeeld dat cavia’s oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komen? En dat ze naast als huisdier, ook nog in het wild te vinden zijn? En hoe kun je jouw cavia nou eigenlijk het beste verzorgen? Wat eten deze dieren bijvoorbeeld het liefst? In het onderstaande artikelen kun je alles lezen wat er maar over deze diertjes te weten valt. Van de geschiedenis van dit beestje, tot aan de verzorging ervan.
De geschiedenis van de cavia
De cavia komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en de cavia die wij tegenwoordig als huisdier houden, stamt waarschijnlijk af van zijn soortgenoten uit Brazilië. Vermoedelijk werden de dieren al door de voorgangers van de Inca’s gedomesticeerd. Helemaal zeker is dat ze in ieder geval door de Inca-stammen zelf al als huisdieren gehouden werden. Zo werden de cavia’s in die tijd gefokt en daarna gebruikt voor hun vacht, huid en vlees. Daarnaast werden ze ook geofferd aan goden tijdens rituelen, en zijn er verschillende gemummificeerde dieren, waaronder de cavia, teruggevonden in de graven van edellieden.
De cavia in het wild
Hoewel we bij de cavia vaak direct aan de wollige huisdiertjes denken en niet zo zeer aan wilde dieren, leven er ook vandaag de dag nog cavia’s in de vrije natuur. Voornamelijk in de drogere Zuid-Amerikaanse gebieden leven ze op dit moment nog. Snel zal je ze er echter niet tegenkomen, omdat de dieren erg schuw zijn en graag in hun holen verblijven. Deze holen graven ze zelf of ze gebruiken de verlaten holletjes van andere dieren. Verder leeft de cavia meestal in een kolonie van 5 tot 10 dieren. In deze groepen doen ze vervolgens vrijwel alles geheel gezamenlijk.
De cavia als huisdier
Cavia’s zijn erg geliefd als huisdier. Niet alleen zijn het lieve en zachte diertjes, ze hebben ook weinig verzorging nodig, waardoor je er maar weinig omkijken naar hebt. Ook zullen deze dieren niet zo snel voor overlast zorgen. Het schuwe karakter dat de wilde cavia heeft, zit er bij de huiscavia’s vaak al helemaal niet meer in. En ook in andere opzichten zijn de huisdieren niet meer te vergelijken met de wilde beestjes. Zo hebben ze vaak andere haartypen en kleuren in hun vacht, als gevolg van het fokken. In het wilde komen deze variaties op de gebruikelijke vacht van het dier niet voor.
De cavia als gezelschapsdier
Omdat deze dieren in de vrije natuur in kolonies leven, is het ook aan te raden om meerdere cavia’s als huisdieren te nemen. Het zijn namelijk echte gezelschapsdieren en alleen zullen ze zich snel eenzaam en ongelukkig voelen. Het beste is om voor twee vrouwtjes te kiezen. Dit omdat wanneer je twee mannetjes hebt, er een kans bestaat dat deze met elkaar gaan vechten. Wanneer je kiest voor een mannetje en een vrouwtje, is er natuurlijk een grote kans dat ze gaan fokken en dat je binnen de kortste keren met heel veel kleine caviaatjes zit.
De verzorging van jouw cavia
In de warmere zomermaanden kan de cavia prima buiten leven. Een buitenverblijf is gedurende deze periode dan ook zeer geschikt en zelfs aan te raden. Wel dienen de dieren beschermt te worden tegen te felle directe zon, bijvoorbeeld door middels van een verblijf met een dak. Maar in de koudere herfst- en wintermaanden kun je je cavia het beste naar binnen verhuizen, om hem te beschermen tegen de kou en tegen de regen.
Houd er rekening mee dat de cavia veel lichaamsbeweging nodig heeft en dat het verblijf hier voldoende ruimte voor zou moeten bieden. Zo niet, dan is het verstandig om het dier met enige regelmaat even vrij los te laten rennen en bewegen. En ook wanneer ze wel een groot verblijf hebben, is dit voor de diertjes natuurlijk erg fijn.
Verder zijn de huisdiertjes gemakkelijk te houden en hebben ze weinig verzorging nodig. Je moet dagelijks zorgen voor voer en voor vers water. Daarnaast dient het verblijf eens per week verschoont te worden. Verder is het belangrijk de nageltjes van de diertjes in de gaten te houden en deze te (laten) knippen wanneer ze te lang worden. Hetzelfde geldt voor de snijtanden. Wanneer deze te lang zijn stoppen de knaagdieren met eten. Wanneer hier sprake van is kunt u het beste direct naar de dierarts gaan.
Een caviasoort die iets meer verzorging nodig heeft, is de langharige cavia. In tegenstelling tot zijn kortharige soortgenoot, moet van dit diertje ook de vacht dagelijks gekamd worden. Wanneer je het niet erg vindt om wat meer zorg en tijd aan jouw dier te moeten besteden, is deze caviasoort een erg leuk huisdier.
De voeding van de cavia
Cavia’s zijn gek op verse groente en vers fruit. Zowel in de vrije natuur als huisdieren eten dit dan ook erg graag. Gemiddeld heeft een cavia zo’n 60 gram eten nodig per dag. Dit moet naast uit groente en fruit, voor een groot deel ook uit rauwe vezels bestaan. Deze worden voornamelijk verkregen vanuit het hooi waar de dieren in leven. Het is daarom belangrijk dat jouw cavia altijd toegang heeft tot voldoende hooi. Ook vitamine C is voor deze beestjes erg belangrijk. Dit omdat hun lichaam het zelf niet aan kan maken. ook om deze reden is vers fruit belangrijk. Maar ook het voer voor cavia’s dat je bij dierenwinkels kunt kopen, bevat over het algemeen alles dat de beestjes maar nodig hebben.
Wil je een cavia als huisdier? Dan weet je hierbij niet alleen hoe je die het beste kan verzorgen, maar ook waar het beestje vandaan komt en hoe hij in het wild leeft!